Digital clock

Jul 13, 2009

Walau Seketika Cukup Memberi Makna


Aku bersama teman yang lain menunggu agak lama, bermula jam 10 lebih, kira-kira jarum hampir menunjukkan 1.30 petang, barulah kami dapat menemui Tun Abdullah Ahmad Badawi yang lebih mesra dengan panggilan Pak Lah.

Sebaik pintu dibuka dan terlihat wajah yang biasa menghiasi kaca televisyen dan dada akhbar sebelum ini, hatiku terus tergamam. Hatiku berkata, "Pak Lah!".Waktu berdiskusi sungguh sekejap, tidak perlulah dibicarakan di sini butir perbualan antara kami dan Pak Lah. Cukup hanya kami yang tahu.

Apa yang boleh dikatakan, Pak Lah seorang yang easy goin, sempoi dan yang penting loghat utara tue masih pekat na..Kenangan ini tidak akan dilupakan walau pertemuan dalam masa yang singkat...

Jul 6, 2009

Burger Rock n Roll

Tanggal 5 Julai 2009, aku menemankan Aie Chaq dan Fadhil mencari bahan-bahan permulaan perniagaan burger Rock n Roll. Kenapa burger itu dinamakan Rock n Roll tue kena tanya mereka...Melihat mereka menjalankan perniagaan buat kali pertama agak lawak. Mari lihat sebalik tabir aksi mereka ini...hahaha...

Perbincangan tempat strategik untuk meletakkan meja

yeah..dapat gak ice box setelah berpusing satu Tesco sebelum itu

Plan ape ntah

Aie mengetest anggur untuk diletakkan sebagai bahan perhiasan

Last touch up sebelum burger sampai ke mulut pelanggan

Burger Rock n Roll SIAP!

Jul 2, 2009

Orang Minyak Gay

Jarum menunjukkan jam 12.45 pagi. Tiba-tiba ringtone ‘three door down’ memecah kesunyian bilik aku. Skrin di telefon tertera nama, Sinar Kak Yue, terus aku menjawab panggilan...

Aku: Haluuuuuu...hah awat?
Kak Yue: Saje jer, tengah wat p.
Aku: Hmmm...kitaorang baru lepas mandi, tadikan main futsal, penat nieh...awatnya nieh, Kak Yue dah mandi lom...heheh
Kak Yue: Tadi Kak Nita call saya, dia cakap informer dia gtau Orang Minyak nak mengganas kat Seksyen 7 malam nie.
Aku: Hah!! Biar betul. Ish..betulke nieh. Manala Kak Nita dapat cite2 mcm nie. Kak Yue nie janganla wat kitaorg takut nieh.
Kak Yue: Sayapun takut nieh, dahla dok sorang kat tingkat bawah nie...Ntahla
Aku: Apa2 jela Kak yue nie...(Kemudian kami terus mematikan panggilan dengan hati yang tidak sedap atas rumors yang dibawa oleh Kak Nita...heh)

Tiba-tiba 10 minit kemudian satu mesej masuk...tet..tet..Arthur membalas mesejku sejam kemudiannya,..sebelum itu mengajaknya lepak selepas kitaorg habis main futsal..

Arthur: Ala, hp dalam beg..masi lepak? Tadi time nak hantar faizul tiba2 pulak dia bawa p makan kat area 13
Aku: Yeke..kitaorg dh siap mandi sudah. Apala, bg msg sorgpun tak respon. Arthur betulke orang minyak nak mengganas kt seksyen 7 malm nie
Arthur: Orang Minyak?Orang Utan kot..he2..Nie dongeng ke mitos?he2...
Aku: Ntah, Kak Yue cal kitaorg tadi cakap, kak nita gtau informer dia cal gtau org myk nak kacau Sek 7 malam nie..Heh, tws kitaorg takot
Arthur: Tapi apa kena-mengena denganko? Ko kan tinggal kat Padang Jawa Rangers..he2..
Aku: Ntah a. Kitaorg xsdp ati do. W/pun dok kat Pdg Jawa Rangers, berhampiran Sek 7. Nampaknya kitaorg memerlukan bantuan power rangers Arthur. BERTUKAR!
Arthur:Aku tak dapat bayangkan ko bertuka, mcmna jadinya..hik3
Aku: Ceh, bukan aku bertuka, ko bertuka..huhu..ko jaga2 a wey, ko dok Sek 7, Mana tau Orang Minyak tue gay, habis a ko, Aie n Wandy...Muahaha..
Arthur:Kami tiga orang, dia sorang. Dia la yang habis..he2..mitos zaman moden ja tu..abaikan..he2..
Aku: Baiklah cikgu Arthur! Kitaorg mula-mula jer seram. Huhuhu..K wey nite. Janganko tido peluk Wandy sudah..hahaha..
Arthur:Ish, mana ada cikgu lagi..he2..Orait, jgn risaula. Anggap ja org minyak tu gay, memang tak masuk punya rumah kamu..he2..

Jul 1, 2009

Perbualan Yang Membuatkan Aku Panas!

Kawan Aku: Mungkin ada orang yang menyampah dengan perbuatan aku, tapi aku tak rasa sampai ada orang nak mengata
Aku: Hek...aku kenal sorang yang akan mengata even benda tue kecil
Kawan Aku: Siapa?
Aku: Tak perlula kau tau
Kawan Aku: Cakapla, takkan tue pun tak nak bagitau
Aku: Dia!
Kawan Aku: Aku tak rasa ’Dia’ akan ambil port pasal orang, bagi aku ’Dia’ tak ambil kisahpun pasal orang lain
Aku: Aku tak boleh cakapla pasal ’Dia’ aku dh lama kenal ’Dia’. Aku tahu ’Dia’ macam mana. Tak bolehla cakap, aku jadi sakit ati.
Kawan Aku: ’Dia’ cakap pasalko jer, ada ke ’Dia’ cakap pasal orang lain
Aku: Hello! Pasal orang lainpun benda kecikpun dia cakap tau
Kawan Aku: Yeke?
Aku: Macam-macamla wey, aku tak nak burukkan orang
(Ketidakpuasan hati berlaku, aku menjadi sakit hati)
Kawan Aku: Ok, kita stop cakap pasal ’Dia’.
Aku: Ok (Tapi dalam hati aku tidak puas hati)

Buat Kawan Aku- Mungkin kau sendiri tidak melalui apa yang aku rasa, apa yang boleh aku cakapkan, ’Kau betul-betulke mengenali ’Dia’!’, terus-terang kau tidak mengenali ’Dia’ sebenar-benarnya. Seperti kata pepatah ’Don’t jugde a book by it’s cover.’ Sekadar fizikal atau dasarnya tidak memberi apa-apa makna, setelah mengenali isinya, barulah kau tahu sama ada isinya hitam atau putih. Yang pasti aku sendiri bukanlah malaikat untuk mengadili orang. Aku bukanlah baik dan sebagai manusia aku juga ada membuat dosa.